Back to Top

Vanha Räikkä

vanha raikka header

 

Ylöjärven kaupungintalon aukiolla Räikänpuiston syleilyssä sijaitseva Vanha Räikkä avasi ovensa syyskuun 2019 alussa. Lähes kaksisataavuotiaan hirsirakennuksen kunnostus aloitettiin vuonna 2018 ja se valmistui elokuussa 2019. Kunnostamisen suunnittelusta vastasi arkkitehti Ursula Dye ja urakoitsijana oli Kalusteasennus Olli Turunen. Taloon on rakennettu esteetön kulku ja Räikänpuiston puolelle katettu terassi, josta on näkymät Keijärvelle. Kunnostuksen yhteydessä rakennukseen palautettiin terassin ja eteiskuistin lisäksi sen alkuperäinen huonejärjestys.

Matti Räikkä rakennutti talon Räikän tilan päärakennukseksi. Nyt Vanhana Räikkänä tunnettu rakennus valmistui vuonna 1825. Nykyään Vanhassa Räikässä on hänen mukaansa nimetty Matti Räikän huone, toinen kahvila-ravintolan kulmahuoneista. Talo on suojeltu ja yksi Ylöjärven vanhimmista kantataloista.

Vuonna 1837 Matti Räikkä myi tilan maanmittari Arvid Mörnelle. Hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1866 Räikän tilan omistajaksi tuli everstiluutnantti Bernhard Hartwall. Hän oli yksi Ylöjärven kunnallislautakunnan jäsenistä vuonna 1869, kun Ylöjärven kunta perustettiin.

Vuonna 1881 eversti Theodor af Forselles muutti perheineen Ylöjärvelle ja osti Räikän tilan. Nykyään Vanhassa Räikässä on hänen mukaansa nimetty Everstin sali, kahvila-ravintolan suurin sali. Eversti af Forsellesin aikakausi muistetaan Räikän kukoistuskautena, jolloin muun muassa nykyinen Räikänpuisto perustettiin. Everstin kuoltua 1896 Räikän taloon jäivät leski ja kolme tytärtä, joita kutsuttiin Räikän fröökynöiksi. Ylöjärvi-Seuran naistoimikunta myöntää nykyään vuosittain Räikän Fröökynän arvonimen ylöjärveläiselle naiselle. Pisimpään Räikän talossa asui fröökynä Aina. Hänen mukaansa on nimetty Vanhan Räikän alakerran kulmahuone, jota on sisustettu talon alkuperäisillä kalusteilla. Fröökynä Aina piti kulmassa postia 1930-luvulla.

Vuonna 1932 Räikkä siirtyi Ylöjärven kunnan omistukseen. Ylöjärven kunta otti tilat laajamittaisesti käyttöönsä kuitenkin vasta Fröökynä Ainan kuoltua vuonna 1947. Tämän jälkeen talossa oli kunnallista toimintaa, johon vuosikymmenten mittaan mahtui kaikkea hammaslääkäristä nuoriso- ja kulttuuripalveluiden toimistotiloihin, sekä viimeisimpänä 2010-luvulla päiväkoti- ja iltapäivätoimintaa. Talon yläkerrassa jopa asui kaupungin työntekijöitä. Myös järjestöt käyttivät tiloja toimintaansa.

Nyt kunnostuksen jälkeen syksyllä 2019 yrittäjä Johanna Koivu avasi Vanhassa Räikässä kahvila-ravintolan ja kaupungin kulttuuripalvelut hallinnoi yläkerran tiloja. Vanhan Räikän kahvila-ravintola tarjoaa myös pitopalvelua talon juhliin ja yksityistilaisuuksiin. Vanhalta Räikältä voi tilata pitopalvelua myös talon ulkopuolelle.

Kahvila-ravintola toimii myös näyttelytilana. Taidenäyttelyt vaihtuvat kuukausittain.

Taloa ja sen kabinetteja voi vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön. Yhdistykset ja työväenopisto käyttävät tiloja kokouksien, kurssien ja tapahtumien järjestämiseen.

Vanhan Räikän yläkerrassa on Kirsi Kunnaksen kammariksi nimetty kirjailijatyöhuone, jota vuokraa Aino Mattila säätiö. Säätiö luovuttaa työhuoneen määräajoiksi käyttöön valitsemilleen kirjailijoille.

Ajo Vanhan Räikän pysäköintialueelle tapahtuu Räikäntien kautta. Lähin bussipysäkki on Asemantie.

 

  • IMGP8816
  • IMGP8817
  • IMGP8819
  • IMGP8823

 

 

Lounaslista vko 4 / 2020

Lounas tarjoillaan klo 11-15

 

ruokailuvalineet

Maanantai 20.1.

Chili con Carne, riisi/perunat (L, G)

Chili sin Carne (kasvis)

Kahden kalan keitto (L, G)

Hedelmärahka (L, G)

 

Tiistai 21.1.

Intialainen broileripata, riisi/peruna

Feta-kasvismunakas (L, G)

Savuporokeitto (L, G)

Vaniljakiisseli ja marjasose (L,G)

 

Keskiviikko 22.1.

Lihamureke, sienikastike ja perunat (L, G)

Sadonkorjuukeitto ja yrttismetana (L, G)

Suklaamousse (L, G)

 

Torstai 23.1.

Kinkkukiusaus / Janssoninkiusaus

Hernekeitto, liha/kasvis (L, G)

Pannukakku, hillo ja kermavaahto (L)

 

Perjantai 24.1.

Smetana-uunilohi ja perunamuusi (L, G)

Kurpitsa-inkiväärikeitto (L, G)

Mustikkahyve (L)

 

Joka päivä tarjolla myös kasvislisäke.

 

Lounas 9 €, eläkeläiset 8 €

sis. leivät, ruokajuomat, salaattipöydän, kahvi ja jälkiruoka

Keittolounas 7 €, eläkeläiset 6,50 €

sis. leivät, ruokajuomat, salaattipöydän, kahvi ja jälkiruoka

Kevyt lounas 6,50 €

sis. leivät, ruokajuomat, salaattipöytä, kahvi